Piaskowiec modrzak

Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél. jadalny  w handlu  rzadki

Nazywany również:
Borowik polny, granatek, grzyb piaskowy, grzyb siny, modrzak siniak, podgrzybek, podgrzybek siny, grzyb sinak, siny grzybek, zajączek siniejący, borowik siniak, hubka siniak, mechowik siniak, modrak, grzyb piaskowy, siniec, sinek, siniuch, śniak, podlaszek, gniewak.

Występowanie:
Od czerwca do października w widnych fragmentach lasów mieszanych na glebach piaszczystych, pod dębami, brzozami, sosnami, miejscami stosunkowo częsty a miejscami rzadki.

Wymiary:
Średnica kapelusza 3-15 cm. Wysokość trzonu 5-12 cm, grubość trzonu 1-3 cm.

Kapelusz:
Mięsisty, jędrny, łamliwy; w młodości półkolisty, wypukły, z wiekiem nieco spłaszczony. Skórka matowa, sucha, drobno usiana kosmkowatymi włókienkami, szorstka, koloru jasnokremowego, żółtawego, ochrowego, błękitniejąca pod naciskiem. Brzeg długo podwinięty ze słabo wystającymi rurkami.

Pod kapeluszem:
Rurki niemal wolne lub wycięte, początkowo białe, z czasem jasnokremowe, na przekroju błękitniejące. Pory okrągłe lub szerokoowalne, drobne, białe, z wiekiem żółtawe, błękitnieją pod naciskiem.

Odcisk kapelusza:
Białokremowy lub jasnoochrowy.

Trzon:
Walcowaty, grubszy przy podstawie; za młodu pełny, z wiekiem gąbczasty, w końcu pusty; często podzielony poprzecznie na łączące się ze sobą komory. Z zewnątrz twardy i ścisły, lecz kruchy. W górnej części małe zgrubienie, powyżej biały i gładki, poniżej barwy kapelusza, delikatnie otrębiasty do filcowatego. Błękitnieje pod naciskiem.

Miąższ:
Ścisły, jędrny, kruchy, biały lub jasnokremowy, na przekroju natychmiast błękitnieje. Słaby zapach, przyjemny smak.
Cechy charakterystyczne:
Jednolicie jasnosłomkowe ubarwienie kapelusza, porów i trzonu oraz miąższ przebarwiająscy się na atramentowoniebiesko i komorowaty trzon. Nieznacznie podobne (pokrojem) są niektóre borowiki, jednak wymienione cechy wyraźnie wyróżniają ten gatunek.

Wartość:
Jadalny i smaczny.

Uwagi:
Jego jedyny europejski krewny – piaskowiec kasztanowaty – ma trzon równej grubości i miąższ niezmieniający koloru oraz ciemniejsze ubarwienie, przez co gatunki te nie są do siebie podobne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>