Sałatka z grzybami Shiitake i awokado – przepis na naturalne źródło lekkości i odżywienia

Składniki:

  • 200 g świeżych grzybów Shiitake (możesz też użyć suszonych, wcześniej namoczonych)
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 2 garście świeżego szpinaku lub mieszanki sałat
  • 1 mały ogórek, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka nasion sezamu (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcja przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone grzyby Shiitake i smaż przez 5-7 minut, aż staną się miękkie i lekko złote.
  2. Gdy grzyby będą gotowe, dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W dużej misce połącz szpinak (lub sałatę), ogórek, czerwoną cebulę i awokado.
  4. Dodaj przestudzone grzyby Shiitake do sałatki.
  5. Skrop sałatkę sokiem z cytryny lub limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec posyp nasionami sezamu.
  6. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby równomiernie rozprowadzić smaki.

Wskazówka: Grzyby Shiitake są bogate w składniki odżywcze, wspierają układ odpornościowy i dodają wyjątkowego, umamicznego smaku tej zdrowej i lekkiej sałatce!

Leave a comment